Foto








We hebben het vandaag over ICT-beleid op school gehad. Eerst en vooral hebben we het ICT-beleidsplan besproken, het is een document met de verschillende elementen van de verwerking rond ICT-integratie. 

=>Wat vinden we allemaal rond ICT-integratie:
– een inventaris van de bestaande situatie
– een inzicht in de wenselijke situatie
– een overzicht van de activiteiten die worden georganiseerd rond ICT, opgesplitst in de tijd.

=>Wat vinden we allemaal in een ICT-plan:
–De overkoepelende visie van de school
–De actuele en wenselijke situatie
–Overzicht van het ICT-curriculum
–ICT-gebonden activiteiten die worden uitgetekend in de tijd
–Professionele ontwikkeling van leraren
–Afspraken over organisatie van ICT-werking op school 

We hebben in de les kort kennisgemaakt met het programma Pictos. Het programma is eigenlijk een elektronisch hulmiddel voor scholen ter ondersteuning bij het opstellen van een ICT-beleidsplan. Dankzij Pictos hebben we een test gedaan om een beeld te krijgen van onze persoonlijke onderwijsvisie. We moesten daarvoor 34 stellingen invullen. Als we ons helemaal in de stelling herkende moesten we het symbooltje ++ aanduiden, als we ons bij de stelling aansloten hadden we het symbooltje +, wanneer we en verdeelde mening hadden dan was er het symbooltje -/+, wanneer we het niet akkoord waren hadden we het symbooltje - en tot slot wanneer we de stelling nooit zouden toepassen hadden we het symbooltje - -. Nadat we alle 34 stellingen ingevuld hadden op basis  van de symbooltjes kregen we ons resultaat via een grafiek te zien. Dit was mijn resultaat.

Ik schrijf het resultaat nog even op voor moest het niet duidelijk leesbaar zijn. Leraren in het kwadrant waar ik me bevind hebben een meer dan gemiddelde constructiegerichte visie en zijn minder voorstander van een overdrachtsgerichte aanpak. Het onderwijs moet in deze visie vooral aansluiten bij de mogelijkheden en interesses van de leerlingen en niet al te sterk gestuurd worden vanuit de leraar. De leerlingen krijgen zelf ruimte om mee richting te geven aan hun eigen leren. Ik herken mij zeker en vast in dit resultaat en sluit er mij dus ook volledig bij aan.
 
Foto
De les van vandaag is gesplitst in de 2 delen. In het 1ste deel ga ik het voornamelijk hebben over het gebruik van tablets in de klas, vervolgens ga ik het in het 2de deel hebben over het onderwerp ICT en Zorg.

Deel 1: Tablets in de klas.


Voor het onderwerp tablets in de klas had ik de keuze uit volgende criteria:
  • Een stuk over de tablet en hoe je deze kan inschakelen in een klas
  • Goede educatieve apps voor de tablet die je zelf kent en gebruikt bespreken
  • De visietekst van Bottelberghs
  • De Ware Gedachtenvertellers
  • nog iets anders


Ik ga mij vandaag voornamelijk toespitsen op punt 1, een stuk over de tablet en hoe je deze kan inschakelen in de klas.

Een tablet is eigenlijk een soort van computer die in de hand kan gebruikt worden. Het belangrijke verschil tussen een tablet en een computer is de wijze van bediening. Een computer bedien je met een muis en toetsenbord en een tablet met de vingers. Je kan de dag van vandaag je tablet ook wel voorzien van een toetsenbord, maar standaard is het zonder. Verder is het als het ware eigenlijk een volwaardige computer. Het is wel kleiner dan een computer, maar de mogelijkheden blijven dezelfde. De laatste tijd komen tablets vaak in de media. In de toekomst zouden ze vaker tablets willen gaan gebruiken in het onderwijs. Ik kan mij daar ergens wel in vinden, maar ik ga mij als het ware toch geen absolute voorstander noemen. Ik vind zeker dat tablet gebruik in de klas een meerwaarde kan bieden, maar er moet een evenwicht behouden worden met het gebruik van de hedendaagse werkboeken. Bij het gebruik van een tablet maak ik volgende bedenkingen: de aankoopprijs, duurzaamheid van het apparaat, crashen of verloren gaan van bestanden, extra stroomtoevoer voorzien in de klas voor als de tablets moeten opladen,... Dit vind ik persoonlijk de belangrijkste criteria die we op termijn zouden moeten gaan bekijken. Tablets bieden natuurlijk nog tal van voordelen tegenover de hedendaagse werkboeken, dan denk aan de mate van foto en video gebruik in de lessen. Wanneer er Wi-Fi beschikbaar is binnen de klas kunnen leerlingen zonder enige moeite op het internet surfen. Op deze manier kunnen ze tal van foto's en video's gaan bekijken die ter ondersteuning helpen bij de les. Dankzij een tablet kan je oefeningen op een andere manier gaan aanbieden, ik denk dan aan sleepoefeningen. Vaak is het zo dat gemaakte oefeningen op een eenvoudige manier te verbeteren zijn, bepaalde programma's verbeteren onmiddellijk en voor andere is er een verbetersleutel voorzien waardoor leerlingen zichzelf kunnen controleren. Daardoor ontstaat er enige vorm van zelfstandigheid. Een tablet weegt ook bijna niets, het is dus gemakkelijk in verplaatsing. Het enige waar ik mij erg zorgen bij maak is bij de handeling schrijven, het is en zal altijd belangrijk blijven in de maatschappij. Ik vind het dus van groot belang dat leerlingen deze handeling blijven toepassen en hoe kunnen ze dit beter dan gebruik te maken van schoolboeken. Ik zou tablets meer gaan gebruiken ter ondersteuning van de lessen. Zo kunnen met behulp van tablets oefeningen maken op een andere manier, aanvullende filmpjes en foto's gaan raadplegen bij bepaalde onderwerpen,... De werkboeken zou ik behouden voor het effectief leren, om waardevolle teksten aan te bieden, voor het schrijven van het kind aan te leren en te onderhouden,...

Foto
Deel 2: ICT en Zorg.















ICT kan een belangrijke rol spelen in het onderwijs voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Denken we maar aan de inzet van (aangepaste) computers en software om te remediëren, te differentiëren en te compenseren. 

Robin en ik hebben specifiek gekeken naar de toegankelijkheid van een computer. 
Hieronder bespreken we enkele oplossingen die aanwezig zijn om de toegankelijkheid te vergroten. 

Jammer genoeg heeft niet iedereen vlot toegang tot het gebruik van de computer. De oorzaken hiertoe kunnen heel verschillend zijn. Onder toegankelijkheidsproblemen zijn er verschillende vormen ; fysieke, didactische, taalkundige, cognitieve en economische oorzaken. 

Didactische toegankelijkheidsproblemen 
Een aantal kinderen zullen nooit voldoende leren lezen. Leerlingen met een beperking zijn daarbij gebaat bij meer auditieve en visuele ondersteuning. Zo kan je ICT gaan inschakelen. Denk maar aan voorleessoftware of multimedia die kan worden ingezet in de klas. Voor die leerlingen kan je de toegankelijkheid op de pc vergroten. 

Taalkundige toegankelijkheidsproblemen
Bij veel lesmateriaal is er weinig of geen rekening gehouden met leerlingen met een beperking. Zo komt het vaak voor dat het lesmateriaal te complex is verwoord. De aangeboden teksten zijn te lang en de essentie is te ver te zoeken. Met die leerlingen zit je best samen en spreek je 'klare taal' die dan , als het mogelijk is, ondersteund wordt door visualisaties. 
Voorbeeld van zo een project kan je vinden op http://wablieft.be/. Deze site brengt nieuws op een zo toegankelijk mogelijke manier. 

Economische toegankelijkheidsproblemen
Straks ga ik verder over de fysieke toegankelijkheidsproblemen. Daarin zal ik heel wat bespreken rond specifieke hardware en software. Deze zijn natuurlijk duur en niet iedereen kan deze betalen. Er zijn wel terugbetalingsregelingen maar ook niet iedereen kan hierop een beroep doen. 
Gelukkig is er de dag van vandaag wel nog heel wat gratis software die je kan gebruiken. Natuurlijk is de kwaliteit hiervan niet altijd even kwalitatief. 

Fysieke toegankelijkheidsproblemen
Michael en ik hebben ons toegespitst op de software die ons werd aangeboden in de brochure en de bijhorende cd. Er is natuurlijk ook heel wat hardware aanwezig om de toegankelijkheid te vergroten tot ICT. Zo zijn er aangepaste computermuizen, joysticks, toetsenborden, schakelaars,... Ik zet onderaan deze blog enkele afbeeldingen ter verduidelijking. 
Op de computer kan je zelfs ook heel wat aanpassingen aanbrengen. Zo kan je de grootte van de muisaanwijzer, muissnelheid en kliksnelheid aanpassen. Ook bij het toetsenbord kan je enkele aanpassingen brengen ; plaktoetsen, herhaalsnelheid, toetscombinaties of een toetsenbord op het scherm. Dit is allemaal te vinden in het menu van je computer onder toegankelijkheidsopties. 

Software 
  • Skippy helpt mensen die wel met een gewoon toetsenbord kunnen werken, maar voor wie typen veel inspanning vraagt. Enkele toetsaanslagen volstaan om Skippy de rest van het woord te laten raden. We hebben een demoversie gedownload en even geprobeerd wat erg meeviel. Even wennen maar we denken wel dat dit een grote hulp is voor kinderen. 
  • Virtual magnifying glass is een vergrootglas waarmee je delen van een tekst, website, ... kan vergroten. Heel handig in gebruik en beschikbaar voor verschillende besturingssystemen. 
  • Large pointers is een kant-en-klare set van 80 zeer duidelijke muiscursors. Makkelijk te downloaden en goed in gebruik wanneer je de cursor te klein vindt. 
  • Mybee is een programma dat ervoor zorgt dat je de websites waarop de leerling mag komen gaat inperken. Door dit programma gaat de leerling niet gaan ronddolen op het internet en enkel zoeken waar nodig. 
Dit zijn de software die Robin en ik hebben uitgeprobeerd. Je kan deze telkens downloaden door op de naam van het programma te klikken. 

Cognitieve toegankelijkheidsproblemen
Leerlingen met een verstandelijke beperking hebben al snel een gevoel van "ik kan het niet" of "ik snap het niet". Dit kan worden vermeden door te vereenvoudigen. Dit kan zowel voor de software als voor de hardware. Denk maar aan de computermuis. Deze is niet zo eenvoudig te gebruiken. Door deze te vereenvoudigen ( trackballs ) is deze makkelijker in gebruik. Bekijk hiervoor zeker eens de foto's onderaan deze blog. 

Ik wil Robin nog even bedanken voor de samenwerking. 

 
Vandaag hebben we het STAM bezocht, het Gentse Stadsmuseum. We bezochten het museum voor 2 redenen, enerzijds omdat het museum intensief werkt met multimedia en anderzijds omdat het museum een specifiek aanbod heeft voor lagere scholen. 

Wat mij vandaag is opgevallen is het gebruik van multimedia in dit museum. Ik had sowieso wel multimedia verwacht omdat dit 1 van de redenen was waarom we het museum bezocht hebben, maar toch was ik verbaast over de hoeveelheid multimedia die je over heel het museum aantreft. In elke kamer waren er wel meerdere computers ter beschikking waar je bepaalde informatie kon uit halen. We troffen ook regelmatig bankjes in de hangen aan waar er informatie werd uitgesproken door middel van een simpele druk op een knop. Ik heb ook in bijna elke kamer minstens 1 televisiescherm opgemerkt waar er onder andere filmpjes werden op afgespeeld. Ze maakten onder meer ook gebruik van biemers, deze projecteerden onder andere foto's op doeken.  Verder hadden we nog een soort van tablets die ingewerkt waren in een tafel. Tot slot vond ik de grafische weergave van elementen in 3D-vorm heel boeiend. Ik toon dit alles nog eens met behulp van foto's, ik plaats de foto's in de volgorde zoals ik deze in de tekst vermeld heb.   

Foto
Zoals jullie aan de hand van de foto's zelf kunnen zien was het gebruik van media zeker en vast een meerwaarde in het museum. Dit alles had een positieve invloed op mij tijdens het bezoek. Ik denk dat dit ook een positieve invloed zal hebben op kinderen. Kinderen kunnen in het museum op een interactieve manier gaan ontdekken, ze worden nieuwsgierig gemaakt en bovendien krijgen ze heel wat interessant beeldmateriaal te zien.

Het boeiendste vond ik de kamer waar een luchtfoto van Gent ingewerkt werd op de vloer.  Dit is een kamer waar ik zeker en vast langer met mijn leerlingen zou blijven bij stilstaan. Ik zou het heel leuk vinden om met leerlingen die afkomstig zijn uit Gent bepaalde zaken te gaan zoeken op de foto. Zo kunnen we de school zoeken, de woonplaats van de leerlingen of eventueel de jeugdbeweging of sportclub waar bepaalde leerlingen bij aangesloten zijn. We kunnen daarna ook andere zaken in kaart gaan brengen. Eens de leerlingen bepaalde oriëntatiepunten hebben kan je gaan uitbreiden. Zo bekom je tal van mogelijkheden. Ook al vind je niet alles meteen op de foto, dan nog is er een mogelijkheid om te vinden wat je zoekt. Er waren namelijk ook computers ter beschikking waar je straatnamen kon op ingeven en op deze manier via de computer alles kon bekijken. Ik vind dat deze kamer in aanmerking komt voor kinderen van alle leerjaren, afhankelijk van de mate van ondersteuning en moeilijkheid van de opdrachten.Op de foto is er ook een aanvullende maquette te zien. 



Ik heb niet meteen drempels of hinderpalen opgemerkt tijdens mijn bezoek aan het museum. Ik vind het een kindvriendelijk museum. Er zijn heel wat mogelijkheden, ook voor de aller kleinste. Zo troffen we in het museum een draakje aan. Het draakje werd steeds op de muren weergegeven, met als bedoeling dat de leerlingen het spoor van het draakje gaan volgen en op deze manier het museum doorlopen. Voor ieder wat wils zou ik zo zeggen. 

 
Foto
Hier klikken om te bewerken.

De les van vandaag ging over mediawijsheid. De definitie zegt dat mediawijsheid een  geheel is van kennis, vaardigheden en attitudes waarmee burgers zich bewust en kritisch kunnen bewegen in een complexe, veranderende en gemediatiseerde wereld. Het is het vermogen tot een actief en creatief mediagebruik dat gericht is op maatschappelijke participatie.


Vroeger hadden we de krant, een televisie, een computer, een magazine,... Maar dat is de dag van vandaag niet meer genoeg. Nu heb je smartphones, tablets, je hebt internet met Google, Youtube en Facebook. Media vind je de dag van vandaag altijd en overal. Media zorgt voor nieuwe kansen en uitdagingen. Daarom moeten we mediawijs zijn. Ik leg de definitie met eigen woorden uit. Mediawijs omvat alle competenties die je nodig hebt om het te verstaan en in vraag stellen van media. Je bent pas mediawijs als je de nodige kennis, vaardigheden en attitude hebt om media te gebruiken en op deze manier je ding te kunnen doen in de maatschappij. Zoals al eerder gezegd krijgt media een steeds grotere impact op ons leven. Het is dan ook van groot belang dat we er leren met omgaan. 


Ik wil even blijven stilstaan bij het onderdeel de attitude. Het is belangrijk dat kinderen bewustzijn van verplichtingen en verantwoordelijkheden in mediagedrag. Zo moeten we de kinderen erop wijzen dat bijvoorbeeld illegaal downloaden strafbaar is en dat er ook nog zo'n dingen bestaan als recht op privacy. Media wordt vaak ook gebruikt op sociaal vlak. Het is belangrijk dat kinderen weten wat kan en niet kan. Zo gaan bepaalde kinderen media op sociaal vlak gaan misbruiken, dit brengt dan bijvoorbeeld cyberpesten tot gevolg. Media heeft steeds ook een effect. Dit effect kan zowel voordelig als nadelig zijn. Een groot nadeel is bijvoorbeeld dat media vaak gebruikt wordt voor manipulatie. Er worden filmpjes of foto's gepost die niet iedereen even graag ziet verschijnen. Het grote probleem hier ligt hem bij het feit dat alles dat ooit op het internet geplaatst is je ten alle tijden weer kan opzoeken. Ik vind dit alles toch wel heel belangrijk om aan te halen tijdens de lessen media. Ik vind het dan ook van groot belang dat je daadwerkelijk ook regelmatig controleert of kinderen zich aan de normen van attitude houden. We moeten leerlingen tot WAKkere ICT-internetgebruikers maken. Kinderen moeten Weerbaar, Alert en Kritisch zijn rond media, daarvoor staat de WAK in WAKkere. 

Wat ik verder meeneem naar de toekomst is alles rond de betrouwbaarheid van informatie. We hebben in de les bepaalde zaken vergeleken. Wat ik een interessante vergelijking vond was Het Journaal versus Het Nieuws. We kregen een videofragment te zien uit het Journaal en vervolgens kregen we een fragment over hetzelfde onderwerp te zien uit Het Nieuws. We merkten gelijkenissen en verschillen op, ik vond dit heel interessant om even te blijven bij stil staan. Het is van groot belang dat de kinderen beseffen dat niet alles even betrouwbaar is en dat je best verschillende bronnen kunt raadplegen bij het zoeken van informatie.


Persoonlijke mening:


Ik vind het van groot belang dat leerlingen op een zo vroeg mogelijke leeftijd vertrouwt worden gemaakt met media. Ik vind dit de taak van de school, het zijn wij als leerkrachten die de belangrijke taak krijgen om kinderen mediawijs te maken. We moeten de leerlingen de nodige kennis, vaardigheden en attitudes bijbrengen rond media zodat ze hun ding kunnen doen in de maatschappij met behulp van media. Ik vond deze les dus heel interessant. Het is belangrijk dat we stil staan bij de vernieuwingen die media te weeg brengt, ook welke kansen en mogelijkheden media kan bieden voor de kinderen. We moeten weliswaar ook stil staan bij de voordelen van media, maar ook bij de nadelen. Ik vind het aangewezen om aan mediawijsheid te werken vanaf het 1ste leerjaar tot het 6de middelbaar. Mediawijsheid is immers geen competentie die men eenmalig kan verwerven, het is een onderdeel van levenslang leren. Mediawijsheid evolueert naargelang er nieuwe media worden ontwikkeld. Ik wil dat kinderen vertrouwt gemaakt worden met media, dat zak hen zeker en vast ten goede komen de dag van vandaag.
 
De 2de les ging over het digitale schoolbord.

Als verwerkingsopdracht hadden we 3 mogelijke keuzes:

  • Je maakt screenshots van wat je zelf hebt gemaakt, en legt uit wat je hebt gedaan en waarom.
  • Je schrijft een blogpost over de inhoud van de les, en waar je zelf de mogelijkheden ziet om een digitaal schoolbord in de klas in te schakelen
  • Je schrijft een blogpost over waarom je zelf niet zou kiezen voor een investering in een digitaal schoolbord.
In de les hebben we zelf een digitale oefening gemaakt en voorgesteld met behulp van het digitale schoolbord. De medestudenten hadden dan de mogelijkheid om de oefening te maken aan het digitale schoolbord. Volgens mij zijn jullie nu wel nieuwsgierig naar wat ik precies gemaakt heb. Ik toon het jullie door gebruik te maken van screenshots van mijn oefening. Hou er wel rekening mee dat het een oefening is op het niveau van een lager schoolkind.
Zoals jullie kunnen zien heb ik een oefening gemaakt over de delen het menselijk lichaam. Ik leg even uit hoe ik te werk ben gegaan. Eerst en vooral moest ik een geschikt programma vinden om de oefening te maken. Ik heb gekozen om met het programma Notebook te werken. Het was een hele uitdaging voor mij omdat ik nog nooit eerder met dit programma had gewerkt. Om te beginnen hebben we eerst wat informatie gekregen over het programma, we kregen ook enkele voorbeeldoefeningen te zien. Daarna mochten we zelf aan de slag. Ik heb eerst een afbeelding gezocht waar ik alle delen van het lichaam overzichtelijk kon aanduiden. Daarna heb ik alle delen aangeduid zoals je kan zien op de 1ste screenshot. Daarna heb ik een verbetersleutel gemaakt, dit is te zien op de 2de en 3de screenshot. De 4de screenshot is het eigenlijke werkblad, de verbetersleutel zit erin verwerkt. Het is de bedoeling dat de leerlingen de juiste combinatie maken, de passende benaming bij het aangeduide lichaamsdeel. Ze doen dit door de woorden die bovenaan weergegeven staan te gaan verslepen naar de voorziene plaats. Eens alles ingevuld is kunnen we geen verbeteren, dit doe je met behulp van de verbetersleutel . De verbetersleutel kan je door middel van het pijltje dat links in het midden weergegeven wordt te gaan verslepen naar rechts. Op deze manier komen alle woorden op de juiste plaats terecht en kan je over gaan tot het controleren van de ingevulde oefening.

Persoonlijke bevinding:

Ik vond dit een heel leuke maar vooral leerrijke les. Ik heb zeker veel opgestoken uit de les dat ik in latere praktijk kan toepassen. Het is een nieuwe en doeltreffende manier  van oefeningen maken. De dag van vandaag draait het allemaal om technologie, het is dus belangrijk dat je als toekomstig leerkracht op de hoogte bent van de vernieuwingen die zich voordoen rond technologie. Het digitaal schoolbord begint stilaan zijn doorbraak te maken in het onderwijs, het is dus goed dat we er leren met omgaan.
 
De eerste les ging over communicatie met de ouders.

Als verwerkingsopdracht hadden we 3 mogelijke keuzes:

  • Kies een website van één van je stagescholen. Bekijk hoe de communicatie daar verloopt en bespreek één element dat jij bijzonder of heel effectief vindt
  • Wat is jou het meest bijgebleven uit deze les? Wat neem je mee voor je latere praktijk in de klas?
  • Onderzoek één van de aangehaalde sites: de diva-tool of gimme.eu. Bespreek de mogelijkheden en haal sterke punten aan.
Het lijkt mij interessant om de website van mijn stageschool eens te gaan bekijken en dat is precies wat ik als verwerkingsopdracht ga doen.

Ik heb stage gelopen in de basisschool Koninklijk Atheneum te Zottegem.

Ik vind dat de school een heel leuke openingspagina heeft. Je ziet meteen foto’s van alle leerjaren die iets speciaals gedaan hebben. Zo zie je meteen dat het 6de leerjaar op dinsdagnamiddag 5 november en donderdagnamiddag 7 november deelnamen aan het educatief spel: ‘De juiste click’. Je ziet ook dat alle leerjaren een herfstwandeling in halloweensfeer gemaakt hebben. Verder voorzien ze kort wat het allemaal in hield en kan je soms met een eenvoudige klik op de foto meteen een hele reeks foto’s bekijken die genomen zijn bij de uitgevoerde activiteit. Dit is niet altijd het geval, het zou een meerwaarde geweest zijn mochten ze dit overal toegepast hebben vind ik persoonlijk. Verder kan je wel de foto’s terugvinden als je naar fotoalbum gaat. Daar kan je per leerkracht van een bepaald leerjaar de foto’s bekijken per thema.

Verder verloopt de communicatie goed. Ze geven duidelijk alle onderverdelingen aan. Zo starten ze na de homepagina met een voorwoord van de directie. Daar geven ze kort de historiek van de school terug. Daarnaast geven ze bij een andere onderverdeling de troeven van de school mee. Bij de onderverdeling rond schoolinfo vind je alle nodige informatie, zowel over het schoolteam als over contactinfo. Je kan er alles vinden rond oudercontacten, schoolrapporten, wat je moet doen bij afwezigheid, de klasuren, vakanties, inschrijvingen, opvang, …  Ik vind dit persoonlijk heel overzichtelijk en zeker en vast een meerwaarde aan de site. Veder zijn er nog onderverdelingen rond leerlingenraad, oudercomité en het schoolreglement kan je terug vinden. Tot slot heb je nog extra informatie. Hier vind je de werkgroepen binnen de school terug, je krijgt ook alle informatie wat te doen bij luizen, er is een duidelijke activiteitenkalender voorzien en tot slot is er een link voorzien met smartschool. Rechts is er ook steeds een kader voorzien met schoolnieuws, hier vind je terug wat er op het menu staat voor de komende week.

Persoonlijke mening:

Ik ben heel tevreden over de manier waarop ze met de ouders communiceren. Ik vond alles heel snel en duidelijk terug. Ik vond ook dat alles voldoende was weergegeven. Voor de ouders waar dit niet het geval is kan je steeds terecht bij verschillende mensen met behulp van de contactinfo die ter beschikking is op de site.